Saturday, 25 August 2012

DMJGH 15: UFO - Strangers in the Night


Waarom moet je deze ook al weer gehoord hebben? Omdat het de beste Live plaat ooit is, dus dat is simpel. UFO schitterende hardrock band die zijn hoogtepunt kende in de jaren zeventig toen Michael Schenker deel uitmaakte van de line-up en er vijf jaar achtereen een klassieker van formaat werd afgeleverd, afgerond na het vertrek van de heer Schenker met deze Klassieker onder de live albums.
Deze CD geeft een mooi overzicht van de vijf CD's  met Schenker en kent eigenlijk alleen maar hoogtepunten. Het is eigenlijk ook ondenkbaar dat een hardrocker boven de 25 jaar niet elk nummer van begin tot eind mee kan zingen. Ik hoef dan ook geen gedetailleerde beschrijving van de nummers te geven, maar wie hem al weer even niet heeft gehoord denk aan: Natural Thing, Doctor Doctor, Mother Mary, Love to Love, Lights Out, Rock Bottom en je weet weer genoeg.

UFO na dit live album is altijd een sterke band gebleven. We hebben veel verschillende gitaristen voorbij zien komen door de jaren heen (inclusief enkele terugkomsten van Michael Schenker), maar de huidige band draait op de nog steeds grandioze stem van Phil Mogg en het mooie gitaar spel van Vinnie Moore. Uit nostalgisch verstandig oogpunt, komt live vrijwel altijd bijna de gehele Strangers in the Night voorbij en kippenvel is zo gegarandeerd. Michael Schenker laat bij her beluistering weer horen waarom hij ooit de reden was dat ik gitaar wilde spelen.

Voor diegenen die weer geanimeerd zijn en zeggen, ja die moet ik toch gelijk op CD halen: niet doen. Ik heb onlangs UFO-The Chrysalis Years (1973-1979) aangeschaft. Zo krijg je voor de prijs van een enkele CD deze klassieker met daarbij de vijf volledige studio albums (Phenomenon, Force It, No Heavy Petting, Lights Out en Obsession), plus live opnames uit 1974 USA tour, John Peel en Bob Harris sessions en enkele losse single edits. Lijkt mij nogal een inkoppertje. Het leuke is dat een zelfde soort verzameling ook bestaat voor UFO 1980-1986, MSG en Saxon, dus die zullen na dit succes binnenkort ook wel in huis zijn.

No comments:

Post a comment