Tuesday, 29 May 2012

Headspace - I Am AnonymousSupergroepen zijn een samenvoeging van bekende muzikanten die samen besluiten om een CD op te nemen en als het mee zit zelfs op tournee te gaan. Dit verschijnsel is niks nieuws, maar de laatste tijd met afnemende CD verkopen lijkt er een groeiend aantal supergroepen te zijn. Het leuke is dat prestaties in het verleden absoluut geen garantie zijn voor de kwaliteit van het heden. Zo viel Flying Colors mij erg mee juist vanwege het poppy karakter, terwijl ik van de uberprog van Steven Wilson en Mikael Akerfield in Storm Corrosion nog steeds niets begrijp. Headspace is ook een soort van supergroep op bescheiden niveau met Damian Wilson op zang en Adam Wakeman op toetsen als bekendste namen, maar ook Lee Pomeroy van It Bites op bas schept enige verwachtingen. En wat blijkt: hebben ze doodleuk de kanshebber op de CD van het jaar met zijn vijven opgenomen.

Stalled Armageddon begint met een lang veelbelovend intro stevig en een melodieuze gitaarsolo en dan valt Damian Wilson in. Ik denk gelijk aan Tippi Hedren van Landmarq. Wat een mooie opener. Hierna doet tijdens het begin van Fall of America, Damian weer meer aan Threshold denken. Met zo'n overtuigende uit duizenden herkenbare stem, blijft het voor mij toch heel moeilijk om geen referenties uit de Damian Wilson discografie te zoeken. Op het derde nummer, de pianoballad Soldier denk ik dan ook weer aan Damian Wilson solo. Maar over het algemeen heerst toch vooral de Threshold sfeer, vooral wegens het stevige karakter van de CD. Grappig dat in Soldier Headspace er wel in slaagt om het nutteloze van oorlogen weer te geven in emotie en tekst, waar Queensryche daar in de hele CD American Soldier tevergeefs naar op zoek was. Eigenlijk kent de CD alleen maar hoogtepunten want van hard naar zacht wordt er steeds schitterend afgewisseld en blijven alle nummers ondanks hun lengte van begin tot einde boeien. Jaarlijstjes zijn leuk en hier heb ik dus al een zekere top vijf, een waarschijnlijke top drie en mogelijke top één notering van 2012 binnen. Deze CD moet gehoord worden door iedereen die prog metal dan wel rock weet te waarderen, want dit verdient erkenning en ik verwacht een hele volle boerderij wanneer zij 8 september samen met Haken (!) langs komen.

Zo zorgtThreshold indirect al voor twee hoogtepunten van 2012, met een wervelend optreden van drummer James' band Kyrbgrinder en nu deze schitterende CD van zanger Damian's Headspace. Benieuwd of de nieuwe Threshold CD zelf dit nog kan overtreffen.

No comments:

Post a comment