Sunday, 11 March 2012

Flu cala Boca

Afgelopen week was ik in Brazilië en dan neemt het Fluminense virus altijd weer wat toe. Op competitie gebied lopen nu de staats kampioenschappen. Die zijn niet echt interessant en gaan in Rio tussen de grote vier. Fluminense heeft de eerste helft gewonnen en staat dus al in de finale, maar dat is een poedelprijs. Waar het in Zuid-Amerika om draait in de eerste helft van het jaar is de Copa Libertadores, de tegenligger van onze Champions League. De poulefases zijn net begonnen en er doen nog 32 clubs mee. Nu lijkt de poule fase niet zo boeiend maar wanneer Fluminense naar La Bombonera afreist om Boca Juniors te ontmoeten, staat er natuurlijk iets meer prestige op het spel dan drie punten alleen.

Boca was 36 thuiswedstrijden in de Libertadores ongeslagen. In de geschiedenis van de Libertadores hadden pas drie Braziliaanse clubs ooit van Boca in Buenos Aires gewonnen. En toen kwam Flu, 11 spelers en 4000 supportes en het stadion werd een feestje tricolor. Met doelpunten van Fred en Deco werd Boca met 1-2 verslagen en bleef het nog lang onrustig in de Argentijnse hoofdstad. Kranten spraken over een historische overwinning en Flu cala Boca, wat zoveel betekent als Flu snoert Boca de mond of iets groffer gezegd: Flu laat boca zijn bek houden. Het literaire gevoel zit hem in de naam boca die in Brazilië mond/bek wil zeggen.

Hieronder een sfeer collage van Riquelme, de bekendste speler  van Boca. In 2008 wilde Flu hem kopen en zei hij Fluminense? wat is dat? Ja en een Argentijn met grote mond wordt in Brazilië graag herinnert aan zijn grote boca. Ik kan iedereen aanraden om op YouTube wat sfeerbeelden te proeven onder Boca-Flu. Pas op dat je niet naar beelden uit 2008 zit te kijken toen we Boca in de halve finales ook al elimineerden.Ohooohohoh Gracas ao deus eu nasceu o Tricolor, e Carioca!

No comments:

Post a comment